Reality

Jak bydlí české domácnosti v evropském srovnání?

Náklady na bydlení se do velké míry odvíjejí od toho, zda domácnost žije ve vlastním bytě či domě, zda má hypotéku či půjčku, nebo zda bydlí v nájmu. V Česku žilo v roce 2021 78 % obyvatel v domácnostech, které vlastnily svůj domov, což je nad unijním průměrem (70 %). Většina vlastníků v Česku nemá na své bydlení žádnou půjčku či hypotéku (57 % obyvatel).

V podílu vlastníků, kteří splácejí půjčku nebo hypotéku na svou nemovitost, se Česko pohybuje pod unijním průměrem (21 % ve srovnání s 26 % v EU). V Česku žilo v nájemním bydlení 22 % obyvatel, což je naopak pod evropským průměrem (30 %). Naopak poměrně malá část obyvatel žila v bydlení bez jakéhokoli nájmu nebo za regulované nájemné (6 %) ve srovnání s unijním průměrem (10 %).

Náklady na bydlení v Česku v roce 2021 představovaly v průměru asi pětinu disponibilního příjmu domácností (19,3 %), poměrně blízko průměru za celou EU (18,9 %). Míra přetížení, tedy podíl obyvatel žijících v domácnostech, jejichž náklady na bydlení představují více než 40 % disponibilního příjmu domácnosti, dosahovala v ČR v roce 2021 6,2 % a byla nižší než unijní průměr (8,3 %). Míra přetížení je mnohem vyšší ve městech, kde to je 10,1 %, než na venkově s 2,9 %.

Při dotazování, jak hodnotí své bydlení v roce 2023, uvedla více než polovina respondentů (56 %), že náklady na bydlení pro ně představují velkou či velmi velkou zátěž. To je značný posun oproti situaci v r. 2021, tedy před energetickou krizí a obdobím vysoké inflace, kdy byl tento podíl pouze... 

...kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní stáhnout zdarma

realitycechy_2024_03