Reality

Rekonstruovaný byt se bude lépe pronajímat

Nejvíce se opotřebovávají podlahové krytiny, a také sanitární zařízení a kuchyně. Před tím, než se do rekonstrukce pustíte, si rozmyslete, komu chcete byt pronajímat a zda v něm v budoucnu hodláte bydlet vy nebo členové vaší rodiny. Podle toho můžete zvolit i formu rekonstrukce. Někdy vystačíte s menšími úpravami, například v koupelně, kuchyni a podobně, nebo může rekonstrukce zasáhnout celý byt, včetně změn v dispozičním řešení.

Závisí to samozřejmě na tom, jak vypadají stávající dispozice a zda v případě pronájmu budou stačit cílové skupině, které budete byt nabízet. Studentům a krátkodobým pronájmům svědčí spíše uzavřené pokoje a jeden menší společný prostor, kterým může být i kuchyně, která bývá například ve starších domech dostatečně velká k vaření i setkávání.

Rodina při dlouhodobém pronájmu bude spíše preferovat větší obývací prostor, kde bude moci trávit společné chvíle, a menší ložnice.

Každopádně zvažte, zda je možné v bytě vybudovat jen jednu koupelnu s WC, nebo lze přidat další samostatné WC, případně druhou i sebemenší koupelnu. Mnoho lidí dobře zná ranní či večerní provoz ve vícečlenné domácnosti a dostatek soukromí na hygienu ocení. Může to být i podstatná přednost, kterou zvážíte misky vah u potenciálních klientů, až budou vybírat z více nabídek na pronájem. 

Rozsah rekonstrukce bude tedy to nejzávažnější, co budete muset promyslet. Podle rozsahu je třeba si vytvořit finanční plán. To znamená sepsat veškeré náklady – a to i sebemenší, jako je například vystěhování starého nábytku. Odborníci stavaři doporučují připočíst ke svému plánu rezervu ve výši 25 % plánovaných nákladů. Finanční plán zřejmě nebudete schopni sestavit sami, zvláště v případě větší rekonstrukce.

Proto je vhodné již v etapě plánování do akce pozvat odborníky, kteří budou za rekonstrukci odpovědni. Oni mohou sestavit základní rozpočet na stavební práce a sanitární zařízení a vy k němu následně připočtete další položky, například za zařizovací předměty, závěrečný úklid, dekorace a podobně.`

Z finančního plánu se dozvíte, jakou výši finančních prostředků je třeba zajistit. Pokud nemáte dostatečné rezervy, ještě v této fázi můžete rozhodnout, které práce jsou pro budoucí pronájem bytu absolutně nezbytné, a které bude možné nechat na budoucno. Eventuální rozdělení prací do některých etap je však možné spíše u krátkodobého pronájmu. Pokud si byt pronajímají studenti, na léto často odjíždějí domů mimo město a vy můžete realizovat další fázi.

Jestliže však byt plánujete pronajmout formou dlouhodobého pronájmu, začněte od „podlahy“, resp. od toho hlavního, což jsou rozvody elektřiny, úprava koupelny a WC a oprava, případně výměna podlahové krytiny. Naopak není třeba hned měnit kuchyňskou linku či spotřebiče, pokud jsou jen zastaralé, ale funkční. 

Dále je třeba zjistit, jaké povinnosti z rekonstrukce vyplývají. Jestliže jste členem SVJ, musíte podle občanského zákona rekonstrukci oznámit vedení společenství a  odpovědným osobám umožnit přístup do bytu. I když se totiž stavební úprava týká výlučného majetku vlastníka bytu, mohla by se případným zásahem do společných částí negativně dotknout i ostatních členů společenství. Vztahuje se to i na takové stavební úpravy, u nichž není zákonem vyžadováno žádné ohlášení.

U družstevního bytu je třeba písemný souhlas družstva s rekonstrukcí. Na některé zásahy je pak třeba povolení od stavebního úřadu. Jedná se především o zasahování do nosných konstrukcí, do rozvodů vody, elektřiny, plynu, či o případnou přístavbu, nástavbu.

Náklady na rekonstrukci není někdy třeba financovat pouze z vlastních prostředků. Na rekonstrukce se zaměřují stavební spořitelny, které poskytují jak překlenovací, tak řádné úvěry. Stačí se zeptat příslušného poradce, jakou částku a za jakých podmínek vám spořitelna nabídne. Peníze z úvěru na rekonstrukci lze pak použít na většinu toho, co budete potřebovat – ať už je to projektant, bytový architekt, úhradu stavebních prací či nákup materiálu.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Co_je_zapotrebi_kdyz_chcete_udelat_ze_dvou_bytu_jedenCo vše je zapotřebí, když chcete udělat ze dvou bytů jeden








5+1_vyhod_novostaveb5+1 výhod novostaveb: Proč se vyplatí koupit zbrusu nový byt?







Nez_se_nastehujete_do_novostavbyNež se nastěhujete do novostavby prověřte si několik věcí







Na_co_nezapomenout_pri_koupi_noveho_bytuNa co nezapomenout při koupi nového bytu







Preference_zajemcu_se_meniPreference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc